|Wat is de vergoeding voor anticonceptie?

Wat is de vergoeding voor anticonceptie?

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Met een zorgverzekering worden de hoge medische kosten gedekt. Veel mensen zouden deze kosten niet kunnen betalen, als zij geen zorgverzekering hadden. Een van de elementen die vaak in je zorgverzekering is opgenomen, is een vergoeding voor anticonceptiemiddelen. In het bijzonder voor de pil. Vrouwen krijgen standaard een vergoeding voor anticonceptiemiddelen, totdat zij ouder dan 20 jaar zijn. Daarbij betalen vrouwen in de periode van hun 18e tot hun 20e levensjaar eigen risico voor het gebruik van de pil.

Volwassenen krijgen geen vergoeding voor anticonceptie

Op het moment dat je ouder dan 20 jaar bent, krijg je geen vergoeding meer voor anticonceptiemiddelen. In dit geval is het wel mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten, waar de vergoeding voor anticonceptie wel onder valt. Let er hierbij goed op, dat bijvoorbeeld de morning-afterpil niet altijd in het verzekeringspakket is opgenomen. De precieze voorwaarden over een vergoeding voor de morning-afterpil vind je in de polisvoorwaarden van de verzekering. Je kunt ook op Morningafterpiladvies.nl kijken, om hier meer over te lezen.

Verschillende vormen van anticonceptie

Niet alleen de pil wordt als anticonceptie voor vrouwen gezien. Zo kun je ook een spiraaltje laten plaatsen, een vaginale ring of een pessarium gebruiken. Net als bij het gebruik van de morning-afterpil, is het ook bij het gebruik van deze anticonceptiemiddelen belangrijk om vooraf uit te zoeken of en in welke mate de kosten hiervoor gedekt worden. Het kan, mede doordat de dekking vanaf je 21e vervalt, slim zijn om al voor je 21e een spiraaltje te laten plaatsen.

Twijfel je over de dekking voor bepaalde kosten op het gebied van anticonceptie? Neem in dat geval contact op met je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

 

2018-05-24T19:05:20+00:00 24 mei 2018|Geen categorie|

Leave A Comment